Centar za bioetičke studije 20. i 21. avgusta, u partnerstvu sa najpoznatijim svetskim institucijama u oblasti bioetike,  Odsekom za medicinsku etiku Njujorškog univerziteta i Hejstings centrom, organizuje još jednu međunarodnu konferenciju. Na toj konferenciji pod nazivom “Editovanje genoma: biomedicinske i etičke perspektive” prezentacije će imati vodeći svetski stručnjaci iz oblasti bioetike. Sesije će se održavati istovremeno u 3 sale, u Hotelu M.

Program konferencije možete preuzeti OVDE.

Pristalice “editovanja gena” smatraju da nedavna dostignuća u ovoj oblasti daju nadu da će u bliskoj budućnosti biti moguće lečenje ili preveniranje do sada neizlečivih oboljenja, uključujući retke bolesti, malignitete i HIV/AIDS. Nedavno je editovanjem gena izlečeno dvoje dece za koje je smatrano da se nalaze u terminalnoj fazi bolesti (akutne limfoblastične leukemije).
Osim toga, editovanje gena otvara nove mogućnosti genetičkog inženjeringa i čini realnim  promene ljudskih osobina koje bi se prenosile i na potomstvo. Genetički uređeni ljudi više ne predstavljaju naučnu fantastiku. Ovakav napredak u nauci povlači i mnogobrojne etičke dileme.
O ovim i sličnim pitanjima diskutovaće se na konferenciji “Editovanje genoma: biomedicinske i etičke perspektive”, koja se već sada najavljuje kao jedan od najvažnijih bioetičkih događaja u svetu u ovoj godini. Glavni govornici na konferenciji biće i neka od najpoznatijih imena u svetu nauke i filozofije.