Pojam ljudskog dostojanstva se kroz istoriju dosta menjao. Danas, u vreme velikog tehnološkog napretka, više je nego ikad potrebno precizirati značenje tog termina, jer je on neraskidivo povezan sa pojmom ljudskih prava koji je temelj Univerzalne deklaracije o bioetici i ljudskim pravima.

Centar za bioetičke studije i Sekcija za Srbiju UNESCO Katedre za bioetiku u okviru Svetskog dana bioetike raspisuju konkurs za najbolju fotografiju na temu ‘’Ljudska prava i ljudsko dostojanstvo’’. UNESCO Katedra za bioetiku ove godine prvi put obeležava Svetski dan bioetike, a tema i program ovogodišnje proslave je isti za sve države. Konkurs je otvoren do 15.09.2016. Pravo učešća na konkursu imaju srednjoškolci i studenti, amateri i profesionalni fotografi, koji su državljani Republike Srbije. Nagradjeni radovi biće predstavljeni na izložbi od 12.10. do 19.10., a žiri će dodeliti pohvale UNESCO Katedre za bioetiku za prva tri mesta. Prijave na konkurs i dodatna pitnja možete poslati na mejl konkurscbs@gmail.com. Prijava podrazumeva biografiju učesnika. Svaki učesnik može da pošalje maksimalno 5 fotografija. Fotografije se primaju isključivo u elektronskoj formi. Format fotografije: JPG. Veličina poslatih fotografija ne sme prelaziti 2MB.

Debata ”Ljudska prava i ljudsko dostojanstvo”

lady-justice-677945_1920

 UNESCO Katedra za bioetiku ove godine prvi put obeležava Svetski dan bioetike koji je sama ustanovila, a programi ovogodišnje proslave suslični za sve države. Na konkurs se mogu prijaviti studenti osnovnih studija svih državnih univerziteta u Srbiji. Pozivamo zainteresovane studente da svoju biografiji i kratko motivaciono pismo, u kojem će obrazložiti razloge zainteresovanosti za temu debate, pošalju najkasnije do 15. maja na e-mail adresu: konkurscbs@gmail.com. Rezultati će biti poznati najkasnije mesec dana nakon isteka roka za prijavljivanje. Prva tri mesta dobijaju pohvale UNESCO Katedre za bioetiku, a pobednik debate će, pored pomenute pohvale, imati priliku da učesvovuje na svečanoj proslavi Svetskog dana bioetike 19. oktobra 2016. godine.

Sve učesnike debate pozivamo i da napišu esej na temu ‘’Šta podrazumevamo pod pojmom ‘dostojanstvo’ u 21. veku?” Da li se ovaj pojam slaže sa istorijskim nasleđem tog pojma? Nagrada za najbolji esej, pored pohvale UNESCO katedre za bioetiku, je objavljivanje eseja na portalu Centra za bioetičke studije.