Pozivamo vas na predavanje  Mediji i nauka, koje će održati višegodišnji urednik naučne redakcije RTS-a Ilija Cerović. Predavanje organizuje Centar za bioetičke studije u saradnji sa UNESCO Katedrom za bioetiku za EvropuInstitutom društvenih nauka.

Vreme: Četvrtak, 19.05.2016. u 12:00
Mesto: Velika sala Instituta društvenih nauka, I sprat, Kraljice Natalije 45

Apstrakt:
Mediji su značajan, ako ne i najvažniji, posrednik u prezentaciji naučnih dostignuća javnosti. U cilju ostvarivanja javnog interesa mediji moraju kontinuirano podsticati naučno-akademsku zajednicu na veću angažovanost na polju popularizacije i promocije nauke. Veći deo naučnika nema običaj da izlazi u javnost, tj. da ulaže vreme i trud u publikovanje ili izlaganje svojih i/ili tuđih rezultata naučnih istraživanja u naučno-popularnim i medijima opšteg karaktera. Pored toga, naučnici smatraju da novinari, u želji da popularišu naučna otkrića često u tome preteruju, odnosno da teže senzacionalizmu i privatnosti. Na žalost, ima istine u tome.
Danas je očigledno da popularizacija i promocija obrazovanja i nauke postaju strateški važne za razvoj društva i kulturnog opstanka nacije. Uloga popularizacije je da podstiče interesovanje  za nauku i tehnologiju u najširem smislu, uz isticanje kako one znatno doprinose poboljšanju uslova života svakog pojedinca.  S druge strane promocija, iako se generalno preklapa sa popularizacijom u smislu isticanja dobrobiti po naš svakodnevni život, bazirana je najvećim delom na isticanju isplativosti korišćenja javnih ili privatnih resursa investiranih u razvoj naučno-tehnoloških istraživanja.