Jedno od centralnih pitanja savremene misli – gde su granice ljudske spoznaje – biće tema prve ovogodišnje CPN tribine u petak, 15. januara, u Velikoj sali SKC-a, u 19 časova. Na tribini će govoriti dr Vlatko Vedral, sa Univerziteta u Oksfordu, filozof dr Mašan Bogdanovski sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i Bora Živković, dugogodišnji naučni novinar iz SAD i nekadašnji urednik u časopisu Scientific American.

Kvantna mehanika je kao moćna alatka moderne nauke u istraživanju strukture materije zakopala previše duboko – do same ivice ljudske spoznaje. Međutim, kvantna realnost je drugačija od realnosti na koju smo navikli u svakodnevnom iskustvu i kosi se s našom intuicijom. Ako zaronimo malo dublje, u naizgled očiglednu fizičku realnost, ulazimo u svet u kojem ova pravila više ne važe – ulazimo u svet kvantne fizike.

Pojedine pojave u kvantnom svetu ne samo da su čudne i strane intuiciji nego dovode u pitanje princip kauzalnosti, brkaju uzroke i posledice, otvarajući brojna filozofska pitanja. Neka od njih se odnose i na samu prirodu saznanja i razumevanja sveta.

CPN tribina ovog januara otvara vrata u misteriozni kvantni svet.

Tribina će se održati u velikoj sali Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana br. 48), 15.januara u 19 časova.  Detalje možete pratiti na fejsbuk stranici događaja.