Tribina Bioetičkog društva Srbije
Govori: Miša Stojiljković, novinar i psiholog

 

Podaci iz poslednjeg Istraživanja višestrukih pokazatelja (MICS, 2014) ukazuju na to da se veliki broj muškaraca u Srbiji i dalje malo uključuje u roditeljstvo i brigu o decu i da je to i dalje prevashodno uloga kojom se bave majke. S druge strane, bar u beogradskim parkovima, sve se češće vide muškarci kako guraju kolica i igraju se s decom i sve je više njih koji se od rođenja trude da budu ravnopravni partneri u roditeljstvu.

Sva međunarodna istraživanja pokazuju da uključivanje oca u podizanje deteta ima pozitivne efekte na celu porodicu. Muškarci su fizički i mentalno zdraviji, njihove partnerke imaju više vremena za sebe i zadovoljnije su brakom i kvalitetom života, a deca imaju bolja kognitivna postignuća, veću empatiju, bolje socijalne odnose i manje šanse da upadnu u maloletnički kriminal.

Sledeći pozitivna iskustva skandinavskih zemalja, sve veći broj evropskih država razmatra uvođenje obaveznog “roditeljskog odsustva” za očeve jer se i ta mera pokazala kao uspešna (između ostalog i po tome što su muškarci po povratku na posao bili produktivniji i efikasniji). Sve ove teme biće predmet tribine 21. januara.

Tribina počinje u 19h u domu omladine Beograda. Zvaničnu stranicu događaja pogledajte ovde.