Prenosimo Elvi bloga i pitanja na koja i mi tražimo odgovor:

 

Koji deo preovladava u tebi? Emocionalni ili racionalni? Da li si još jedan od onih koji je kul i koji ne oseća, koji se ne plaši, koji gazi sve pred sobom?

Uzivaš li u tom osećaju da budeš tako jak, da ti se svi dive na tvom bezizraznom lepom licu?

Čovek je razvio svoj racionalni deo više od bilo koje vrste na svetu. Iskoristili smo ga na bezbroj dobrih načina. Učimo, proučavamo, istražujemo, otkrivamo nove stvari, pišemo zanimljive teorije, uživamo u svojoj pameti.

Koja je druga strana? Uspeli su neki da isprogramiraju sebe da budu poput mašina, da im je važan samo uspeh, poslovan poduhvat, novac, taktike, planovi. Uradiće oni mnogo samo da do toga dođu, žrtvovaće druge i cilj će im opravdavati sredstvo. Gledaće bez trunke empatije kako neki trpe njihove reči, kako pucaju pod njihovim pritiskom. Nikada neće prestati. Iskoristiće život samo za jurnjavom u nedogled. Na kraju životnog puta neće imati da se sete iskrenih osmeha, dečje zahvalnoti, uživanja punim plućima, šetnji pored mora, ljubavi…

Zašto težimo da postanemo takvi, zašto skrivamo emocije, gutamo strahove, teramo sebe na izmišljeno takmičenje sa drugima, na borbu, na zavist i sujetu?

Čovek se malo zaneo, misli da može sve, ali može “samo” mnogo. Kada to pobrka, onda se stopi u mašineriju zvanu savremeno (prokleto) društvo.

 

 

Razgovor tinejdžera i filozofa

Srce ili razum?
Tinejdžer: Srce, bolje je poslušati srce, jer ti srce uvek kaže ono što je dobro i ispravno.
Filozof: Pre sam za balans emocija i racionalnosti.

Da li je čovek bolji od životinja?
Tinejdžer: Nije bolji, jer su životinje više odane nego ljudi.
Filozof: Imamo veći stepen racionalnosti i zato smo “bolji” od životinja, ali ne mogu da se ne složim i sa gornjim odgovorom. Životinje umeju da budu predanije jedne drugima, za razliku od ljudi, jer su ljudski odnosi mnogo kompleksniji.