Članak preuzet sa portala Balkan Komuna

Većina nas o sebi misli kao o pametnim i obaveštenim pojedincima koji svetu prilaze široko otvorenih očiju. Međutim, istina je da smo često izuzetno lakoverni kada su u pitanju pseudonauka i nadrilekarstvo. To je loša vest. Dobra vest je da se iznenađujuće lako može reći razlika između nauke i šarlatanstva.

Šarlatanske tvrdnje su obično ukrašene “crvenim zastavicama”. Neke od njih su:

1) Zastava tajnog znanja – ako neko implicira da deli s vama tajno medicinsko znanje, odmah se okrenite u suprotnom   smeru. Ne postoji takva stvar poput tajnog medicinskog znanja. U doba kada postoje bukvalno hiljade konkurentnih medicinskih časopisa, ogroman je pritisak na istraživače da objavljuju svoje radove. S obzirom na brzinu širenja   podataka na Internetu, ništa u medicini ne bi moglo biti eventualno tajna.

2) Zastava velike zavere – u celoj istoriji moderne medicine, nikad nije postojala zavera da se među profesionalcima sakriju informacije koje bi nekom mogle spasiti život. Naravno, pojedine kompanije mogu sakriti informacije, da bi pretekle konkurenciju ili da bi porekle negativan uticaj svojih proizvoda, ali zavere ne može biti jer je svaki aspekt zdravstvene delatnosti ispunjen konkurencijom. Ogromne zavere, koje obuhvataju lekare, naučne i zdravstvene zvaničnike, postoje samo u glavama šarlatana.

3) Zastava laskanja – šarlatan će uvek laskanjem privlačiti kupce, govoreći im da su neobično pametni, pronicljivi i oprezni. One koji ne veruju u to, prikazuju kao “stado” kome je lakše držati se autoriteta nego misliti svojom glavom. Pravi medicinski profesionalac ne treba da vam laska. On zna šta je istina, a šta ne i deli informacije bez obzira na to hoće li vas one činiti srećnim ili će biti poslednja stvar na svetu koju želite čuti. Možete verovati u to ili ne.

4) Zastava toksina – toksin je zli duh. Toksini imaju istu svrhu u objašnjavanju kao što su to imali zli duhovi u srednjem veku. Nevidljivi su, ali su svuda oko nas. Oni stalno prete ljudima, i to najčešće onima koji nisu svesni njihovog postojanja. Više se ne posmatraju kao zlo samo po sebi, nego je aksiom da su pušteni u okruženje od strane zlih korporacija. Ali, postoji jedan problem. “Toksini” o kojima oni pričaju su plod mašte kao što su to bili i zli duhovi srednjeg veka.

5) Zastava briljantnog jeretika – šarlatan često nije obučen u relevantnoj disciplini, bilo da je to akušerstvo, imunologija ili borba protiv raka. Prožimajuća tema u šarlatanstvu je pojam briljantnog jeretika, čije su fenomenalne teorije u početku odbijene, ali su kasnije prihvaćene kao ispravne. To počiva na ideji da su revolucionarne naučne ideje prvo izmislili disidenti. Revolucionarne naučne ideje se ne izmišljaju. One su rezultat masivne kolekcije podataka. Galileo nije sanjao heliocentrični Sunčev sistem; on je prikupio podatke svojim novim teleskopom – podatke koji pre tog nisu bili dostupni, a heliocentrični sistem je teorija koja je u skladu sa prikupljenim podacima.

6) Kvantna zastava – šarlatani vole zavaravati klijente besmislicama, zazivajući kojekakve ezoterične “naučne” teorije koje klijenti ne razumeju. Kvantna mehanika i teorija haosa su dve neverovatno teško shvatljive naučne discipline. Ako nemate diplomu iz bilo koje, niste kvalifikovani da mudrujete na tu temu. Ista stvar važi i za nove, još uvek nedovoljno izučene discipline, poput, na primer, epigenetike. Treba učiti iz grešaka koje su učinjene kada je prvi put otkrivena radijacija i kada su radioaktivna jedinjenja dodavana u sve od vode do šminke, pod pogrešnim uverenjem da radioaktivnost sprečava sve od starenja do smrti.

Postoji izreka u nauci da izvanredne tvrdnje zahtevaju izvanredne dokaze. Šarlatani ne nude dokaze. Oni podižu gore navedene zastave u pokušaju da vas prevare da kupite ono što prodaju, a svi prodaju nešto.

Kada uočite neku od ovih 6 stvari, možete biti sigurni da prisustvujete šarlatanstvu na delu. TRČITE, nemojte samo odšetati u suprotnom smeru!

Izvor: skepticalob.com

Prevod: Balkan komuna