Pojam ljudskog dostojanstva se kroz istoriju dosta menjao. Danas, u vreme velikog tehnološkog napretka, više je nego ikad potrebno precizirati značenje tog termina, jer je on neraskidivo povezan sa pojmom ljudskih prava koji je temelj Univerzalne deklaracije o bioetici i ljudskim pravima.

Centar za bioetičke studije i Sekcija za Srbiju UNESCO Katedre za bioetiku u okviru Svetskog dana bioetike raspisuju konkurs za najbolju fotografiju na temu ‘’Ljudska prava i ljudsko dostojanstvo’’. UNESCO Katedra za bioetiku ove godine prvi put obeležava Svetski dan bioetike, a tema i program ovogodišnje proslave je isti za sve države. Konkurs je otvoren do 15.09.2016. Pravo učešća na konkursu imaju srednjoškolci i studenti, amateri i profesionalni fotografi, koji su državljani Republike Srbije. Nagradjeni radovi biće predstavljeni na izložbi od 12.10. do 19.10., a žiri će dodeliti pohvale UNESCO Katedre za bioetiku za prva tri mesta. Prijave na konkurs i dodatna pitnja možete poslati na mejl konkurscbs@gmail.com. Prijava podrazumeva biografiju učesnika. Svaki učesnik može da pošalje maksimalno 5 fotografija. Fotografije se primaju isključivo u elektronskoj formi. Format fotografije: JPG. Veličina poslatih fotografija ne sme prelaziti 2MB.

Debata ”Ljudska prava i ljudsko dostojanstvo”

lady-justice-677945_1920

 UNESCO Katedra za bioetiku ove godine prvi put obeležava Svetski dan bioetike koji je sama ustanovila, a programi ovogodišnje proslave suslični za sve države. Na konkurs se mogu prijaviti studenti osnovnih studija svih državnih univerziteta u Srbiji. Pozivamo zainteresovane studente da svoju biografiji i kratko motivaciono pismo, u kojem će obrazložiti razloge zainteresovanosti za temu debate, pošalju najkasnije do 15. maja na e-mail adresu: konkurscbs@gmail.com. Rezultati će biti poznati najkasnije mesec dana nakon isteka roka za prijavljivanje. Prva tri mesta dobijaju pohvale UNESCO Katedre za bioetiku, a pobednik debate će, pored pomenute pohvale, imati priliku da učesvovuje na svečanoj proslavi Svetskog dana bioetike 19. oktobra 2016. godine.

Sve učesnike debate pozivamo i da napišu esej na temu ‘’Šta podrazumevamo pod pojmom ‘dostojanstvo’ u 21. veku?” Da li se ovaj pojam slaže sa istorijskim nasleđem tog pojma? Nagrada za najbolji esej, pored pohvale UNESCO katedre za bioetiku, je objavljivanje eseja na portalu Centra za bioetičke studije.

Share on LinkedIn0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone