Gledala/o si filmove poput Terminatora i Matriksa, ali da li se ikada zapitaš šta bi se desilo da zaista postoje svesni roboti? Šta ako bi i ljudi mogli da postanu poput Robokapa i imaju pojačane fizičke karakteristike?
Zamisli da medicina može da ti omogući poboljšanje u kognitivnom i moralnom smislu, ili mogućnost da „dizajniraš“ svoje dete.

 

Ovo više nije naučna fantastika! Ovaj tehnološki napredak donosi nam veliki broj potencijalnih scenarija i isto toliko etičkih izazova. Način na koji budemo odgovorili na ove izazove oblikovaće čovečanstvo.

Ako želiš da saznaš više o modernim tehnologijama i testiraš sebe u najzanimljivijim etičkim dilemama koje moderne tehnologije donose dođi u subotu 26. decembra od 12-21h na Filozofski fakultet.

Pored ovog filozofskog osvrta na odrastanje čovečanstva bićeš u prilici da oslušneš i vidiš kako i ostala odeljenja Filozofskog fakulteta sagledavaju problem odrastanja odgovarajući na pitanja: Kakve su igračke imala deca tokom praistorije? Šta se učilo u antičkim školama? Zašto Kupidon nikada nije odrastao? Kako su se deca družila pre kompjutera i video igara? Zašto Zlatokosa nije “dama”? Ko u vrtiću odlučuje? Ko su uzori i idoli mladih? Kako se odrasta i posle 18-te?

Takođe, imaćeš priliku i da
– slušaš muziku koju će, sa DJ pulta, puštati profesori sa Filozofskog
– pogledaš dokumentarni i igrani program bioskopa pripremljen posebno za ovaj događaj
– učestvuješ u humanitarnoj akciji „I knjiga je lek“
– povedeš svoje dete, malu drugaricu ili drugara na jedno putovanje kroz odrastanje u različitim epohama!
Dođite da razmišljamo zajedno, prisećamo se i domišljamo šta odrastanje jeste i kakvo bi moglo da bude.

Korisni linkovi:

Sajt Filozofskog fakulteta

Facebook

odrastanje65_o