Grčki filozof Platon kao manu demokratije (između ostalih) naveo je to da oni koji se izdvoje kao najglasniji a time često i najuticajniji nisu uvek i najpametniji. Oni su jednostavno najbolji govornici. Primer koji treba da posluži da ovo demonstrira je status LGBT populacije u društvu 

U prvom delu razmatrao sam šta se krije iza imena “tradicionalnih vrednosti”. Ovde ću se osvrnuti na jednog borca za ljudska prava.

Borba za ljudska prava (Predrag Azdejković)

Najglasniji od boraca za ljudska prava u našoj zemlji je  B92 VIP bloger, osnivač Queeria centra, a danas urednik Gay Echo portala – Predrag Azdejković.. Između ostalog, od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije (i nemačke organizacije GIZ) dobio je priznanje za najinovativniji pristup u promociji prava diskriminisanih grupa. 

slike-predrag-azdejkovic

FOTO: azdejkovic.com

Borba za ljudska prava čini deo njegovih aktivnosti, ali glasniji deo je njegova netolerancija prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Osoba koja zvanično poziva na izgradnju tolerancije, pa i priznanje istopolnih brakova od strane države, nažalost dokazuje se uglavnom u širenju netolerancije. On se odlučio za najgori mogući pristup. „Patrijarh Pavle i čipkane gaćice!“, „Mrzim Boga, sve crkve treba srušiti“ samo su neki od naslova koji su manje ili više poznati javnosti i to uglavnom kao dela predsednika Gej lezbijskog info centra. Ono što verovatno nikome nije jasno je kako to da neko ko se bori za ljudska prava nije u stanju da poštuje tuđa?

Uzgred rečeno ma koliki uticaj Srpske Pravoslavne Crkva imala – za svoje ciljeve Predrag je ipak trebao da zakuca na druga vrata. Ipak živimo u sekularnoj državi

ppavle

Predragov stil pisanja verovatno može da dobije nagradu za inovativnost, a tekstovi u kojima nije potrebna nikakva argumentacija su njegova jaka strana. Onog momenta kada se isključivo sopstvenom emocijom (mržnje) uključio u nešto što bi trebala biti argumentovana rasprava i kada je ušao u raspravu bez cilja, naneo je ogromnu štetu cilju za koji se bori. Krivljenje činjenica pod utiskom emocija pogubno je za posao kojim se bavi.

Ocenjivanje: Najglasniji (i najinovativniji) borci za ljudska prava u Srbiji (Predrag Azdejković)

Kategorija: Borba za ljudska prava

Ocena: 2/10, ne zaslužuje pozitivnu ocenu.

Izdvojiti jednog “borca za ljudska prava” i reći da su svi ostali takvi bi bilo pogrešno. To nije moja namera. Moja želja je bila da dam barem delimičnu potvrdu tezi sa početka teksta, onoj tezi koji je izneo još Platon – demokratija nosi rizik da oni najglasniji (a ne oni najsposobniji ili najzaslužniji) budu izdvojeni kao najbitniji.