Kolege sa sajta laikaskeptik posetili su “Sajam alternativne, zdravog života i graničnih područja znanosti”. prenosimo samo delove, za ceo tekst posetite njihov sajt.

 

Idući štand drži gospođa, ima hrpetinu orgonita na štandu. Orgonit je ukratko – željezna piljevina, malo bakrene žice u spirali i nešto bijelog praha kalcita – sve to obliveno epoxy smolom. Izgleda kao lijepi ukras za policu sa jednim fora steampunk štihom.
Dobar dan! Možete li nas malo uputiti o ovome? Vidim da su to orgoniti, ali ne znam puno o tome, pa da me uputite, vi ste ekspert….

orgonit_dijagram

-Pa ovdje imate orgonite za svaku priliku, imamo različite modele, ovisno o tome što vam treba. Ovi piramidalni ovdje – oni vam šire energiju ovako (napravi pokret rukom gore-dolje) – te služe za podizanje energije. To je nešto što je dobro imati na radnom mjestu, da diže energiju, pojačava koncentraciju i pojačava efikasnot. Ovi ovdje, zaobljeni, ovi vam šire energiju ovako (napravi horizontalni pokret rukom) – oni vas opuštaju, oni su dobri za spavaće sobe i spavanje, da se odmorite.

Ispitujem dalje – a ovi? A što ovi drugi rade?

-Ovi mali ovdje vam se mogu nositi kao privjesak, oni su osobni orgoniti. (Orgonit je inače jak onoliko koliko je velik i masivan. Što veći, to djeluje na veću udaljenost.) Ovdje curi kažem kako sam ja taj mali imao dok sam pisao diplomski rad i da mi je jako pomogao, na što se ona počne suzdržavati od smijeha, dok žena za štandom kaže – Eto, vidite! Pa to je odlično! Znaju studenti to koristiti i za lakše polaganje ispita! (Cura ovdje odlazi na minutu dalje od štanda i vraća se nazad čim ju je prošla potreba za smijanjem.)

-Imate još i ove orgonite koji su kao okvir za sliku, u njih stavite sliku osobe kojoj želite pomoći i onda to pozitivno djeluje….(tu već dižem obrvu i prekidam ženu)
-Okej, dobro, a što točno rade ti orgoniti? Na kojem principu oni funkcioniraju? Kako oni to šire te energije?

-pa znate, imate puno negativnih energija, Hartmanovih čvorova, podzemnih voda, orgoniti to kontriraju, ovo ono…

Žena nije davala previše koherentan odgovor, pa sam odlučio zapapriti malo.

-Okej, dakle…ovi zaobljeni orgoniti su za spavaću sobu, a piramidalni za radni prostor, jel tako?

-Tako je.

-Dakle, ako bih slučajno zamijenio orgonite i stavio piramidalni u sobu, a okrugli u sobu gdje radim posao, moglo bi se dogoditi da imaju negativan učinak, jel to moguće? Da neću mirno spavati i da ću zabušavati na poslu?

-Pa da, ne bi bilo dobro da se to dogodi.

-Okej, a što ako bih slučajno u istu sobu stavio piramidalni i okrugli orgonit? Da li se onda njihov utjecaj poništava, ili se događa nekakva interferencija? (ovdje namjerno koristim riječ interferencija umjesto smetnja, čisto da zvuči stručnije)

-Pa to ne bi bilo dobro, nije dobro da oni budu skupa, može imati neželjeni učinak, znate….

-Dobro. Zašto vama onda ovdje na štandu stoje piramidalni pored okruglih? Imate tri piramidalna i odmah pored njih tri okrugla……

Žena ovdje malo ostaje bez riječi, vidljivo zbunjena, pokušava se izvući uz – pa znate, er…ovaj…..ovi šire ovako horizontalno energiju, a ovi ovako..er… prema gore, pa onda to nije baš takva smetnja, znate…